09 januari 2019

Ondersteuning bij knieproblemen

De maand van ‘nog even lekker op de latten staan’ is aangebroken. Nu lees je dit en denk je misschien: “o nee voor mij niet. Dat trekken mijn knieën niet!” Maar dat zou weleens een vergissing kunnen zijn… Hoe kunnen wij helpen om de pijn te verlichten of de stabiliteit terug te geven?

Knieklachten door sporten
Hierboven hebben we het over skiën, maar dit geldt natuurlijk ook voor andere sporten. Denk bijvoorbeeld aan tennis met veel draai-, start- en stopmomenten. Of de iets extremere motorsport: constante buiging van je knieën. Maar ook in het dagelijks leven ga je trap op en af en wandel je op een neer naar de supermarkt. Bij eenieder met knieklachten ligt de lat weer op een ander niveau.

Nooit meer skiën
Zo was er laatst een dame bij ons in de praktijk voor steunzolen. Het eerste paar was haar zo goed bevallen en had haar voor een groot deel van haar knieklachten afgeholpen. Al pratende, hadden we het over haar gezin en wintersport en dat ze het zo jammer vond dat zij nooit meer kon skiën. En dat vanwege haar knieklachten. Dat moment is voor ons de uitdaging! Want er zijn meer mogelijkheden dan één.

Van slijtage tot geknapte kruisbanden
Knieklachten kunnen ontzettend veel verschillende oorzaken hebben. Ook geeft elke oorzaak een andere klacht. Wanneer je voorste kruisband is beschadigd of zelfs is geknapt en de achterste opgerekt, is er een instabiliteit in de knie. Er kan ook sprake zijn van slijtage. Dan is er weinig tot geen kraakbeen meer tussen de botten waardoor deze over elkaar schuiven wat een zeurende kniepijn geeft. Knieën in x- of o-stand geven last aan de binnen- of buitenkant van de knie. Moet je daar dan maar mee leven? Zeker niet! Deze klachten kan je opvangen door bijvoorbeeld de stand van de knie te corrigeren met zooltjes. Een kniebrace kan daarnaast helpen om te stabiliseren, ondersteunen of ontlasten voor de momenten dat het nodig is.

Terug op de latten
Wat ons vak zo mooi maakt, is dat deze dame weer heerlijk heeft kunnen skiën. Heeft kunnen genieten van gezin en sneeuw al was het met een kniebrace en zooltjes in de skischoenen.