Schouder & Elleboog


Schouder & Elleboog


We tillen, typen, schrijven en bewegen de hele dag. Door plotseling grote krachten of door continu herhaalde bewegingen kunnen banden, spieraanhechtingen en gewrichten geïrriteerd raken.
Door een verkeerde slagtechniek bij tennis kunnen bijvoorbeeld grote krachten inwerken op de elleboog. Deze overbelasting kan leiden tot een tenniselleboog. Lange tijd, uren per dag, werken achter een computer kan klachten veroorzaken van de nek-schouder-arm (RSI). Dan is de voortdurend herhaalde beweging de oorzaak.
Pijn in de schouder straalt vaak uit naar de bovenarm. Bovenhands bewegen en het naar achteren brengen van de arm is dan moeilijk en pijnlijk.

Chronische aandoeningen
Ook chronische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, kunnen pijn veroorzaken en het bewegen van schouder en elleboog bemoeilijken.

Anatomie schouder en elleboog
De bovenarm staat in het schoudergewricht in verbinding met het schouderblad en het sleutelbeen. De onderarm bestaat uit twee botten: spaakbeen en ellepijp. In het ellebooggewricht bewegen deze twee botten ten opzichte van de bovenarm. Bindweefselbanden aan de binnenkant van de elleboog zorgen voor stevigheid van het gewricht.

Aandoeningen bij pijn in mijn elleboog kunnen zijn:
• Tenniselleboog
• Artrose

Aandoeningen bij pijn in mijn schouder kunnen zijn:
• Sleutelbeenfractuur
• Artrose
• Frozen shoulder