Shin Splints
Het vuur aan de schenen
We hebben het weer gehaald. Het klinkt als een overwinning, een prestatie maar is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. Het moet op orde zijn, het moet functioneren. En dat doet het!
Nu denk je natuurlijk, wat, waar, hoezo?! Het gaat over de jaarlijkse toetsing van ons bedrijf. Als orthopedisch technische bedrijf heb je de “goedkeuring” van de SEMH (Stichting Erkenning Medische Hulpmiddelen) nodig om, onder andere, contracten met de zorgverzekeraars te krijgen. Dit is altijd een hele leuke maar toch ook wel spannende dag. Want al weet je dat het bedrijf goed in elkaar zit, ga je toch die roze koeken en extra lekkere tussendoortjes in huis halen. De werkplaats nog even poetsen en opleuken en de lectuur op tafel verversen. Ik kan zeggen, het is weer eens een andere invulling van de dag met het vuur aan je schenen, veel lol en een hoop kennis. Maar we zijn weer blij gecertificeerd.
Nog meer vuur
Nu we het toch hebben over het vuur aan de schenen, moet ik toch ook denken aan een Shin Splints. Wat is dat nou eigenlijk? Je hoort er wel meer over maar kunnen wij hier ook iets aan doen?
Een Shin-splints is letterlijk een scheenbeenirritatie. Wat je voelt is vaak een zeurende, stekende pijn een aantal centimeters boven de binnen enkel tegen het scheenbeen aan. De pijn is het gevolg van overbelasting van de spier die van je scheenbeen naar je voetboog loopt.
Stand van de voet
Dit kan te maken hebben met de stand van de voet en enkel. Als je lang loopt of hardloopt en je zwikt met je enkel iets naar binnen is de kracht op deze spier groot. Iedere keer als je je voet neerzet trekt de spier aan je scheenbeen. Als de spier via een ‘niet normale’ weg loopt, dus eigenlijk scheeftrekt doordat je een holvoet hebt of een naar binnen draaiende enkel, kan dit het botvlies flink irriteren.
Negeer je deze irritatie en blijf je doorlopen met deze relatief ‘milde’ klacht, kan het verder gaan in een beenvliesontsteking (periostitis). Dan ben je echt de sjaak! Je moet dan rust houden met je pijnlijk kloppende been. Anders gaat het van kwaad tot erger.
In het kort gezegd waar het op neer komt; als je dit beginnende gevoel van deze zeurende, stekende pijn rond je scheenbenen weleens gevoeld hebt na het hardlopen, fietsen of schaatsen, laat ernaar kijken. Een juiste ondersteuning kan je helpen de stand van de voet te optimaliseren. Beter preventief te werk gaan als achteraf op de blaren.
Vrijblijvend en gratis
Bij ons kan je altijd terecht voor een functionaliteitsdiagnose. Vaak is er met zooltjes een hoop op te lossen en te voorkomen. www.verhage-orthopedie.nl